До­ку­мен­та­рен филм за „Но­ва Ма­ке­до­ни­ја“

News image

Уни­вер­зи­те­тот за ау­ди­о­ви­зу­ел­ни умет­но­сти „ЕСРА Па­риз - Скоп­је - Њу­јорк“ пот­пи­ша ме­мо­ран­дум за со­ра­бо­тка со днев­ни­от вес­ник „Но­ва Ма­ке­до­ни­ја“ за снима­ње на до­ку­мен­та­рен филм по по­вод 70-го­диш­ни­на­та од по­сто­е­ње­то на пр­ви­от...

READMORE

Предавање на д-р Џонатан Брант

News image

Во понеделник, 31 Март 2014 година, со почеток во 10:30 часот, ќе се одржи предавање на д-р Џонатан Брант во рамките на програмата на БИВК "Oxford Connections". Темата на предавањето е &bdquo...

READMORE

Универзитетот ЕСРА дел од Интернационален студентски проект

News image

Во периодот од 10 до 15 март 2014, ќе се одржи втората фаза од интернационалниот студентски проект “Европа мојот идентиет”, во чија реализација учествуваат студенти на Универзитетот за аудиовизуелни уметности ЕСРА, Ун...

READMORE

Осмото светско чудо на Саем на книга во Лајпциг

News image

Романот "Осмото светско чудо" на Ректорот на Универзитетот за аудиовизуелни уметности ЕСРА, Јордан Плевнеш, кој што е веќе објавен на десетина јазици во светот, во превод на германски од страна на Вил Ф...

READMORE

Премиера на филмот “MACEDONIA MON AMOUR“

News image

На 9 март 2014, со почеток во 20.00 часот, во Кинотеката на Македонија ќе се одржи премиерата на германско-македонскиот филм “Macedonia Mon Amour”.  Филмот е во продукција на Convincet GmbH, cine plu...

READMORE

По петти пат Вечери на Женски Права

News image

Петто издание на Вечерите на женски права. 06-08 Март 2014, Кинотека на Македонија. www.womensrightsnights.net Вечерите на Женски Права по петти пат ќе се одржат во периодот од 06 до 08 март 2014 год...

READMORE

Валентино Костадиновски со награда за најдобар млад актер

News image

Дипломецот по актерска игра на Универзитетот за аудиовизуелни уметности ЕСРА, Валентино Костадиновски ја доби нагарадата за најдобар млад актер на овогодинешното издание на манифестацијата Златна Бубамара на Популарноста. Наградата ја доби за ...

READMORE

Потпишан меморандум за соработка со Славјанскиот Универзитет

News image

На 30 Јануари 2013, во просториите на Универзитетот за аудиовизуелни уметности ЕСРА, свечено беше потпишан Меморандумот за соработка помеѓу Меѓународниот Славјански Универзитет Г. Р. Державин, Свети Николе – Битола, Р. Македони...

READMORE

Константин Плевнеш со настап во Париз

News image

Младиот македонски филмски режисери музичар Константин Плевнеш, на 21 декември 2013, во престижната сала Мироатри во Париз, ќе го претстави својот авторски албум, дел од интернационалното музичко движење Sinoptic music, кое  деј...

READMORE

Голем успех на "Вечната куќа"

News image

Новата зграда на Македонскиот Народен Театар беше отворена на 7 декември 2013, со спектакуларната изведба на театарската претстава "Вечната куќа", по текст на Ректорот на Универзитетот за аудиовизуелни уметности ЕСРА, Јордан П...

READMORE

Како да се дофати вечноста

News image

Претставата „Вечна куќа“ со која се отвори Стариот театар го воспева животот и уметноста, потсетувајќи не' дека историјата е само фрагмент Сунчица Уневска, Утринскински Весник Ништо не може да биде исто во една куќ...

READMORE

Изложба на плакати "Да ја спасиме планетата!"

News image

Изложбата на плакати, насловена  "Да ја спасиме планетата! (Au secours de la planète)" ќе биде отворена на 6 декември (петок), во галеријата на Кинотеката на Македонија, со почеток во 18.00 часот. ...

READMORE

Недела на современиот кинески филм

News image

По повод 20 годишнината од воспоставувањето на дипломатските односи помеѓу Народна Република Кина и Република Македонија, Универзитетот за аудиовизуелни уметности ЕСРА, во соработка со Амбасадата на Народна Република Кина во Македони...

READMORE

Изложба на фотографи од ЕСРА во Германија

News image

Во галерискиот простор на Универэитетот эа применети уметности во Дортмунд (Германија) во тек е иэложбата на тема (Урбана фотографија) која што е реэултат од истоимената работилница што се работеше во Белград,...

READMORE

Симпозиум по повод 100 години од раѓањето на Ками

News image

На 7 Ноември (Четврток) со почеток од 10.00 часот, во Кино салата на Кинотека на Македонија, Универзитетот за аудиовизуелни уметности ЕСРА и Францускиот институт, организираат симпозиум и уметнички портрет по повод 10...

READMORE

Премиера на "Косара" во МОБ, 08.11.2013

News image

Со големо задоволство Ве информираме дека на 08 Ноември 2013, на малата сцена на Македонската опера и балет, премиерно ќе се прикаже музичко сценскиот спектакл насловен “Косара”, подготвен од страна на профе...

READMORE

Промоција на книгата "Теорија и практика на док. филм"

News image

Овој вторник, на 29 Октомври 2013, со почеток во 20.00 часот во просториите на Кинотеката на Македонија, ќе се одржи промоција на книгата “Теорија и практика на документарниот филм”, чиј автор е ...

READMORE

Наградата "Арка 2013" за романот на Плевнеш

News image

На Белградскиот Саем на книгата МЕЃУНАРОДНА НАГРАДА "АРКА 2013" ЗА РОМАНОТ НА ЈОРДАН ПЛЕВНЕШ Интернационалното жири за Меѓународната награда АРКА за најдобро уметничко дело објавено меѓу два Саеми едногласно одлучи ова високо признани...

READMORE

Конкурс за обука на филмски техничари

News image

Универзитетот за аудиовизуелни уметности ЕСРА од Скопје, Р. Македонија и НУ Бојана Филм Студио од Софија, Р. Бугарија, а согласно Законот за високо образование (Член 100) и Статутот на Универзитетот (Член 11...

READMORE

More in: Новости

-
+
19